MeTime

Édes semmittevés

Az édes semmittevés művészetét az ember nyáron űzi mesterfokon. Januárban megírjuk az éves bakancslistát majd mikor május környékén rájövünk, hogy a lista január óta csak nőtt elhangzik a mentő mondat “MAJD NYÁRON”. Augusztus környékén pedig már bűntudatunk van, mert a nyár már majdnem eltelt és a lista nem változott.

Nem fogytunk le annyit, amennyit szerettünk volna, nem kezdtük el az új hobbit és a garázsban sem lomtalanítottunk, de legalább a tavaszi nagytakarítást befejeztük.

Az olaszoknál van egy kifejezés “dolce far niente”, ami nem csak azt jelenti, hogy nem csinálok semmit. Az édes semmittevés magában foglal mindent, ami pihenés, lazítás, gondtalanság. Az az idő, amikor az ember bűntudat nélkül leül egy árnyékos fa alá egy előre behűtött bor társaságában és pihen, relaxál.

Mi nem tudunk lassítani! Csak akkor érezzük hasznosnak magunkat, ha csinálunk valamit elvégre, ha felhív a barátnőnk/kollégánk/szüleink és megkérdezik, hogy mit csinálunk éppen, nem válaszolhatjuk, hogy az asztalra feltett lábbal ülök a fotelben és nem csinálok SEMMIT.

Egész évben rohanunk a munkában, a munkából a gyerekért az óvodába/ iskolába. A kettő között elintézzük a “csak egy kenyérért megyek be a boltba” vásárlást melynek a végén úgy érezzük magunkat, mint a serpák ahogy cipeljük a szatyrokat fel a lépcsőn. Sokszor ebédszünetet sem engedünk meg magunknak.

A franciák szerint az egészséges étkezés alapja az 1 órás ebédszünet. Mi stresszelünk, ha megmerünk engedni magunknak néha egy kis lazítást. Mit fog szólni anyukám, ha a vasárnapi ebéd nem három fogásos és mit szól a mama, ha megtudja, hogy a sütemény is a boltból van. Jó feleségnek tart majd a férjünk, ha este meg akarom spórolni a mosogatást, ezért inkább rendelek egy pizzát?

A hónapban több kollégám panaszkodott arról, hogy annyi terve lett volna a nyárra, és ennek ellenére sokszor, amikor hazament munka után aludt fél órát. Rájöttem, hogy nem vagyok egyedül, más sem halad a nyári nagy tervekkel.

Az evés utáni alvás, vagyis a szieszta igényének elsősorban fiziológiai okai vannak, ugyanis az emésztőrendszerbe áramló nagy mennyiségű vér álmosságot okoz az agyban, emelet nem elhanyagolható, hogy a nagy meleg is álmosít.

Számomra a legnagyobb akadályt a semmittevés átélésében a belém ivódott bűntudat jelenti. Megérdemlem én ezt az örömöt? Naná, hogy igen! Makacsul lázadunk a pihenés ellen egészen addig, míg a nyár ránk nem töri az ajtót és mi megadjuk magunkat a hőségnek. Ne ragaszkodjunk nyáron az amúgy megszokott napi rutinunkhoz. Fogadjuk el, hogy ilyenkor fáradékonyabbak vagyunk, és ne érezzünk bűntudatot, ha néha megengedünk magunknak egy kis alvást délután.

A délutáni pihenés rendkívül nyugtatóan hat a szervezetre, oldja a stresszt, a feszültséget.

Figyelmeztetés: Az ideális délutáni alvás, 20 perc, hosszabb idő esetén túlalvásról beszélünk. 1-2 óra alvás után legalább két órára van szükség, hogy a szellemi kapacitásunkat újra visszanyerjük.

Sokat gondolkoztam, hogy nekem mit jelent a dolce far niente, de nem találtam rá egy konkrét választ. Tegnap a munkában megmelegítettem az ebédemet kerestem egy üres, árnyékos asztalt az udvaron és nem a gép mellet az akták tetején, hanem egyedül ebédeltem kint a levegőn. Ma már végeztem a takarítással és a főzéssel (és igen sütöttem sütit is). Ma ebéd után azt hiszem megfogadom a saját tanácsom és alszok egy kicsit. … Csak 20 percet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!